Hipo, izo czy hipertoniki?

hipo-izo-hipertonikiPodczas wysiłku fizycznego powinno się zadbać o odpowiednie nawodnienie organizmu oraz uzupełnienie makroelementów dlatego też warto zwrócić uwagę na przyjmowane płyny.

Osoby trenujące bardzo często nie zwracają uwagi na to co ikiedy piją, dlatego też wtym artykule dokonamy bardzo krótkiej charakterystyki napojów hipotonicznych, izotonicznych ihipertonicznych.

  1. Napoje hipotoniczne – zawierają mniejszą ilość węglowodanów tj. cukrów prostych oraz złożonych, ponieważ głównym zadaniem tego napoju jest nawodnienie organizmu. Przyjmowanie napojów hipotonicznych zalecane jest przy normalnym trybie dnia z mniejszym wysiłkiem lub przy długotrwałym jednostajnym wysiłku. Przykładem napojów hipotonicznych może być zwykła woda mineralna z bardzo małą zawartością węglowodanów (2-4 g węglowodanów na 100 ml płynu).

    Czytaj więcej: Hipo, izo czy hipertoniki?

MAGNEZ

niedobor-magnezuW nocy męczą nas poty i nieprzyjemne sny, rano budzimy się zmęczeni i rozbici. Odczuwamy krótkotrwałe bolesne kurcze łydek, mrowienie w kończynach, nerwowo drga powieka. Nagle bez powodu dopada nas kołatanie serca, zawroty i bóle głowy...?

Jeśli jednocześnie jesteśmy rozdrażnieni, trudno nam się skoncentrować, mamy zmienne nastroje - prawie pewne, że naszemu organizmowi brakuje magnezu! Nie lekceważymy tych sygnałów, bo jego niedobór może prowadzić do wielu chorób tj. zaburzeń nerwicowych, arytmii serca i osłabienia odporności.

Jak podaje SFD magnez uczestniczy razem z wapniem w funkcjonowaniu tkanki nerwowej i mięśniowej.
Pozostaje w dynamicznej równowadze z wapniem. Nadmierne spożycie magnezu w stosunku do wapnia hamuje wzrost kości.
Magnez poprawia również wchłanianie potasu dlatego popularne jest łączenie w preparatach magnezu i potasu (np. Aspargin).
Jeśli chodzi o przyswajanie magnezu z pokarmów to jest dobrze przyswajany jeżeli ilość wapnia w pokarmach jest dwa razy większa od ilości magnezu. Bardzo dobrze się wchłania w obecności białka i laktozy.

Czytaj więcej: MAGNEZ

ANTYOKSYDANTY

wolne-rodnikiW  ostatnim czasie bardzo modny stał się temat wolnych rodników. Często mówi się o ich niekorzystnym działaniu. Czym tak naprawdę są, w jaki sposób działają i przede wszystkim jak można się od nich uchronić - to najczęściej pojawiające się wątpliwości.

 

Wolne rodniki – co to takiego?

To wysoce reaktywne cząsteczki lub atomy, od których został oderwany elektron z ostatniej powłoki. Proces ten nazywamy utlenieniem. Mówiąc obrazowo cząsteczka lub atom pozbawiony elektronu,  pragnie go jak najszybciej odzyskać. Skutkiem jest odczepienie go z innej cząsteczki. Powstaje swego rodzaju reakcja łańcuchowa.

Wolne rodniki wykazują duże powinowactwo do peptydów i DNA. W dużym skrócie oznacza to, że pod działaniem wolnych rodników uszkadzających białko czy DNA, nasza skóra może tracić elastyczność, rozpoczynają się procesy starzenia, a mechanizmy funkcjonowania organizmu są coraz mniej efektywne. Skutkiem są choroby, mutacje, a nawet nowotwory.

Czytaj więcej: ANTYOKSYDANTY

PIRAMIDA DLA AKTYWNYCH

piramida-dla-aktywnychPodstawą są płyny

Odwodniony organizm gorzej funkcjonuje. Utrata 2% masy ciała powoduje spadek wydolności do 20%, zaś utrata 4-5% masy ciała, zmniejsza wydolność aż o 40%. Im większe jest odwodnienie, tym mniej się pocisz, tym krew staje się gęstsza, a jej przepływ utrudniony, tym wyższa temperatura ciała, a co za tym idzie tym większe zmęczenie. Poza tym pamiętaj, że mięśnie są zbudowane w 70% z wody. Aby zachowywały dobrą kondycję, musisz pamiętać o właściwym nawodnieniu. Odpowiednią dla siebie podaż płynów możesz obliczyć biorąc pod uwagę masę ciała. Wtedy 35-45 ml wody powinno przypadać na kg masy ciała. Im wyższa aktywność tym wyższe zapotrzebowanie. Możesz również pamiętać, o ogólnej podaży na poziomie 1,5-2 litry dziennie + 400-800 ml na każdą godzinę treningu w danym dniu. Może sięgać po wodę mineralną, herbaty ziołowe, owocowe, zieloną, czerwoną czy odpowiednie napoje dla sportowców.

 

Czytaj więcej: PIRAMIDA DLA AKTYWNYCH

5 WITAMIN

witaminyUtrzymanie rutynowego schematu ćwiczeń jest bardzo ciężkie. Bardzo często po intensywnym wysiłku czujemy, że nasze mięśnie mają już dość. Nie mamy wtedy siły wstać z łóżka, a co dopiero iść na kolejny trening. Leki przeciwbólowe są jedynie rozwiązaniem doraźnym, ale nie możemy stosować ich zbyt często. Odpowiednia podaż niektórych witamin może jednak przyspieszyć regenerację mięśni i zmniejszyć uczucie bólu.

Wszelka nagła, intensywna i długotrwająca aktywność fizyczna prowadzi do zmęczenia mięśni, które na skutek przeciążenia mogą boleć następnego dnia. Jeżeli będziemy trenować intensywnie przez dłuższy czas nasze mięśnie się dostosują i nie będziemy odczuwać bólu, co jednak w przypadku pojedynczych zrywów? Istnieją sposoby aby przyspieszyć regenerację mięśnizmniejszyć ich bolesność. Jednym z takich sposobów jest odpowiednia dieta, bogata w witaminy.

Czytaj więcej: 5 WITAMIN

MIÓD W STARCIU Z CUKREM

miodMożemy nimi słodzić herbatę, ale również używać do poprawienia smaku jogurtu czy innych słodkich deserów. Co przemawia za miodem, a co za cukrem? Który produkt jest cenniejszy?

 

O składzie

Tradycyjny cukier w swoim składzie zawiera wyłącznie dwucukier - sacharozę. Składa się ona z 2 cząsteczek glukozy. Faktycznie glukoza jest niezbędna dla odżywienia mózgu. Powoduje też uwolnienie serotoniny, substancji powodującej poprawę nastroju. Jednak na tym kończy się pozytywne działanie cukru.

Miód natomiast ma niższy indeks glikemiczny od czystej glukozy. Stwierdzono jego działanie bakteriobójcze, odtruwające. Badania mówią również o zdolności blokowania wchłaniania ołowiu i pozytywnym wpływie na próchnicę zębów, czego nie możemy powiedzieć o cukrze.

Czytaj więcej: MIÓD W STARCIU Z CUKREM

INDEKS GLIKEMICZNY

indeksglikemicznyTermin „indeks glikemiczny” (IG) został stworzony aby opisać dokładniej wpływ różnych produktów żywnościowych na poziom cukru we krwi. Pierwotnie pojęcie to opracowano, aby pomóc diabetykom w kontroli ich poziomu glukozy, ale może się ono przydać także osobom regularnie uprawiającym sport.

IG przyjmuje dla produktów żywnościowych wartości 0-100 i określa szybkość z jaką trawimy dany produkt i przekształcamy go w glukozę w naszym organizmie. Im szybciej wzrasta poziom cukru we krwi po spożyciu danego produktu, tym ma on wyższy indeks glikemiczy. Punktem odniesienia, względem którego wykonuje się badania aby określić IG danego produktu jest czysta glukoza.

Czytaj więcej: INDEKS GLIKEMICZNY

WĘGLOWODANY

weglowodanyW ludzkim organizmie zmagazynowane są w trzech postaciach:

  • glikogenie mięśniowym,
  • glikogenie wątrobowym,
  • glukozie.

 

Zawartość glikogenu wjednym gramie mięśnia jest zdecydowanie mniejsza, niż zawartość tego cukru w jednym gramie wątroby. Jednak zracji tego, że masa mięśni jest dużo większa niż masa wątroby, to wciele człowieka występuje prawie trzy razy więcej glikogenu pochodzenia mięśniowego wporównaniu do glikogenu zmagazynowanego wwątrobie. Całkowita zawartość węglowodanów wciele człowieka wynosi na czczo około 0,49 kilograma.

Czytaj więcej: WĘGLOWODANY

BIAŁKO

bialkoPo co białko?

  • Buduję mięśnie (przeciwdziała rozpadowi tkanek).
  • Reguluję procesy życiowe (krzepnięcie krwi, skurcze mięśni, widzenie).
  • Poprawia odporność (rozpoznaję i niszczy antygeny).
  • Przenosi tlen na duże odległości i substancję z komórki do komórki.


Niedobór:

Brak odpowiedniej ilości białka prowadzi do wzmożonego uczucia głodu oraz spowolnienia metabolizmu, który zależny jest od tej substancji (białko wpływa na przyspieszenie przemiany materii o 38%). Ponadto prowadzi do zaprzestania naprawy i odbudowy tkanek ciała.

Czytaj więcej: BIAŁKO

DIETA REDUKCYJNA

dietaredukcyjnaDieta redukcyjna, ma za zadanie zmniejszyć ilość tkanki tłuszczowej i uregulować metabolizm aby organizm nie magazynował jedzenia, a tym samym niechcianej tkanki tłuszczowej.

Aby założenia diety redukcyjnej przyniosły określony rezultat, konieczne jest rozłożenie odżywiania na co najmniej 5 odpowiednio zbilansowanych posiłków w ciągu doby. Pozwoli to na pobudzenie organizmu do intensywniejszej pracy.

Czytaj więcej: DIETA REDUKCYJNA

PIRAMIDA ŻYWIENIOWA

zywieniePIRAMIDA ŻYWIENIOWA

- znamy ją wszyscy z podręczników szkolnych, opakowań produktów. Przedstawia ona zasady prawidłowego odżywiania. Informuje o tym, ile porcji różnych składników odżywczych powinno znaleźć się w posiłkach, które zjadamy w ciągu dnia. Przy czym obowiązuje zasada, że to co najważniejsze w racjonalnym odżywianiu znajduje się u dołu piramidy, czyli podstawy.

 

Na początek troszkę teorii. Wyróżniamy następujące składniki odżywcze:

Białko - które jest niezbędnym do życia, głównym składnikiem budulcowym mięśni, kości, skóry, krwi i tkanek naszego ciała, czyli każdej żywej komórki. W żywieniu człowieka nie można go zastąpić innymi składnikami odżywczymi. Występuje w produktach spożywczych pochodzenia zarówno zwierzęcego jak i roślinnego. Tłuszcze - które należą do głównych składników energetycznych naszego pożywienia również pochodzenia zwierzęcego jak i roślinnego roślinnego.

 

Czytaj więcej: PIRAMIDA ŻYWIENIOWA

Nowości na stronie

Hipo, izo czy hipertoniki?
Podczas wysiłku fizycznego powinno się zadbać o odpowiednie nawodnienie organizmu oraz uzupełnienie makroelementów dlatego też warto zwrócić uwagę na przyjmowane płyny. Osoby trenu
NAJCZĘSTRZE BŁĘDY TRENINGOWE
1. CZAS Błąd podstawowy, który popełniają niemalże wszyscy. Zbyt długie treningi siłowe, po 1,5 godziny i więcej. Poprawnie wykonany trening maksymalnie 1 godzinę. Później wytwarza
NOWOROCZNE POSTANOWIENIA
Po raz enty czyli JAK WYTRWAĆ... :-) Początek nowego roku, po zastawionym świątecznym stole, wtedy to większość z nas postanawia ze wzmożoną siłą wziąć się za swoją sylwetkę, ko